marți, 6 noiembrie 2018

denisa n. 25 Ianuarie 2014
Reglementarea anterioară: C. civ. 1864: „Art. 729. Diviziunea poate fi cerută chiar când unul sau mai mulţi din erezi au posedat părţi separate din succesiune, dacă nu a fost act de împărţeală sau dacă nu se poate opune prescripţia".

1. Acţiunea de partaj fiind imprescriptibilă, împărţeala poate fi cerută chiar dacă unul sau mai mulţi coproprietari ori toţi, în loc de a poseda la un loc cu ceilalţi coproprietari, au posedat un timp oarecare în mod separat bunurile comune, cu excepţia cazului când a existat o posesie de 30 de ani cu titlu de proprietar. Reiese că starea de coproprietate se stinge şi acţiunea de partaj nu mai poate fi primită atunci când unul sau mai mulţi coproprietari au dobândit prin uzucapiune, în contra şi în prejudiciul celorlalţi, proprietatea asupra bunului sau bunurilor comune. întrucât se presupune că în tot timpul indiviziunii coproprietarii posedă unul pentru altul, deci cu titlu precar, este necesar ca cel care invocă uzucapiunea să schimbe calitatea posesiei sale de comunitate în posesie utilă, adică să înceteze de a poseda în comun şi de a începe să posede pentru sine (pro suo), ca proprietar exclusiv. Prescripţia achizitivă este cea de 30 de ani, chiar dacă este vorba despre bunuri mobile, neputând fi vorba despre uzucapiunea de 10 sau 20 de ani, deoarece coproprietarul nu are niciun titlu. Termenul prescripţiei achizitive începe să curgă de la data când coproprietarul a început a poseda pentru sine bunul comun (D. Alexandresco, Explicaţiunea, tom III, partea a ll-a, p. 460-464).

Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-civil/art-675-inadmisibilitatea-partajului-in-cazul-uzucapiunii-partajul-proprietatea-comuna2. Dreptul de a cere partajul, deşi este imprescriptibil sub aspect extinctiv, poate fi totuşi paralizat în situaţia în care unul dintre coproprietari a uzucapat cotele-părţi din drept ale celorlalţi coproprietari. Soluţia este expres prevăzută în art. 729 C. civ. 1864 şi în art. 675 NCC. Uzucapiunea este posibilă, întrucât, în calitate de coposesor, fiecare coproprietar este şi posesor şi detentor precar, având posibilitatea să intervertească precaritatea în posesie cu privire la cotele-părţi din drept ale celorlalţi coproprietari. în măsura în care face dovada intervertirii precarităţii în posesie, precum şi a faptului că posesia bunului a avut durata prevăzută de lege, coproprietarul împotriva căruia se introduce acţiunea în partaj va putea invoca uzucapiunea, cu consecinţa respingerii acţiunii ca lipsită de obiect (V. Stoica, Drepturile reale 2006, p. 93-94).
Răspunde

Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-civil/art-675-inadmisibilitatea-partajului-in-cazul-uzucapiunii-partajul-proprietatea-comuna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu